Ce factori influențează suprafețele și tratamentele aplicate?
Contaminanții acizi, produsele de curățare necorespunzătoare, uscarea incorectă, expunerea îndelungată la murdărie și radiațiile UV.
Pot veni cu propriile soluții pentru pachetul CUSTOM?
Investim constant în diversitatea inventarului de produse și unelte pe care le utilizăm în operațiunile noastre pentru a avea o plajă cât mai largă de acțiune și pentru a fi siguri că obținem rezultate cât mai bune.
Atunci când este vorba de tratamente de protecție cu coating ceramic sau de rectificare cu vopsea a defectelor, nu avem nimic de obiectat dacă alegi să vii cu tratamentul sau vopseaua alese și aduse de tine.
Cum procedez dacă tratamentele cedează mai devreme?
Tratamentele cedează mai devreme datorită influenței factorilor externi sau a întreținerii incorecte. Cedarea tratamentelor de protecție poate fi remediată prin curățarea și retratarea suprafețelor în mod izolat, cu produsul utilizat inițial.
O soluție temporară este aplicarea periodică a soluției de tip Quick Detailer.
Pot adăuga și alte tratamente peste cele existente?
Aici depinde.
Anumite produse sunt compatibile între ele și pot fi suprapuse, dar numai după o anumită perioadă de timp.
Deoarece tratamentele de protecție au la bază o formulă chimică, suprapunerea aleatorie a acestora poate genera alterarea compoziției lor iar uneori efecte care nu sunt de dorit.
Totuși, pentru extinderea duratei de viață a tratamentelor existente, aceste “top-up-uri” periodice sunt extrem de utile și sigure, însă cu condiția existenței compatibilității între stratul de protecție de bază și noul strat de protecție.
Ce este protecția hidrofobă?
Protecția hidrofobă reprezintă tratamentul unei suprafețe pentru a crea efectul de a respingere a apei aproape instant.
Întrucât ceara, sealant-ul și coating-ul ceramic au deja această proprietate, acest termen utilizat mai de grabă atunci când se face referire la tratarea suprafețelor vitrate.
De obicei aceste tratamente de protecție au o compoziție diferită față de cele destinate suprafețelor vopsite sau din plastic.
Protejează protecția ceramică împotriva zgârieturilor?
Dezamăgitor, dar nu.
Întrucât acest tip de tratament nu este nici lichid nici solid, rezistența la contactul fizic este relativ scăzută. Putem spune că ajută atunci când o crenguță subțire atinge suprafața. Zgârietura produsă de crenguță va fi probabil cu 20% mai puțin pronunțată, ceea ce face aproape absentă rezistența tratamentului la zgârieturi.
Totuși scopul coating-ului ceramic nu este să protejeze împotriva zgârieturilor ci să scoată în evidență aspectul mașinii și să respingă cu succes murdăria pentru cât mai mult timp.
Care este diferența între ceară, sealant și coating ceramic
Deși toate 3 au același scop, compoziția chimică și tehnologiile pe care le au la bază aceste tratamente variază, iar efectele generate diferă.
Există 3 tipuri de ceară de protecție:
Fiecare tip de ceară acționează diferit, acest lucru fiind reflectat de durabilitate, abilitatea de a masca defecte, proprietăți hidrofobice (de respingere a apei), efectul de Lotus (mărgele de apă) și rezistența la factori chimici și radiații solare.
Sealant-urile sunt de 2 tipuri:
Precum și în cazul cerurilor, există anumite diferențe între aceste produse cum ar fi: durabilitatea, strălucirea, modul de aplicare și rezistența la factori chimici.
Coating-ul ceramic reprezintă în ultima vreme o mare controversă în acest domeniu deoarece există extrem de mult marketing și inducere în eroare. După cum și sună, acesta are la bază particule ceramice care, o dată aderate pe suprafață, se cristalizează transformându-se într-un fel de rășină (să spunem că se află la granița dintre starea lichidă și starea solidă, nu e moale dar nici tare).
Dincolo de reclamă, ceea ce face un coating ceramic funcțional și eficient este cercetarea pentru dezvoltarea produsului, aderența pe suprafețe, rezistența la factori chimici, proprietățile și modul de aplicare.
Un coating ceramic de înaltă calitate are de cele mai multe ori la bază 2 componente (A+B) iar, ca să dea cel mai bun randament, acesta are nevoie obligatoriu de o corectare prealabilă a suprafețelor, tratarea cu primer dedicat, iar aplicarea are loc pe parcursul a mai multe ore.
Chiar dacă acest tip de tratament este costisitor, el reprezintă cea mai performantă soluție de protejare a suprafețelor până la folia PPF, oferind în medie o durabilitate de 2-5 ani (depinzând de produs și de modul de întreținere a tratamentului) și nu 10 ani așa cum sunt promovate anumite produse.
Avantajele tratamentelor ceramice sunt: stralucirea, o respingere excepțională a murdăriei, proprietăți hidrofobice durabile, rezistență chimică ridicată, prezervarea suprafețelor și protejarea lor împotriva radiațiilor UV.
De ce costă atât de mult tratamentele de protecție?
Pentru că ele chiar funcționează și dau rezultate extrem de satisfăcătoare. Trecând dincolo de marketing, în acest domeniu există și produse de calitate care oferă o protecție longevivă suprafețelor tratate. Acestea sunt în general costisitoare întrucât se bazează pe cercetare, inovație iar scopul lor este de a rezista expunerii la condiții nefavorabile. Practic, aceste produse conțin și tehnologie, fapt care le diferențiază substanțial de cele extrem de economice sau “no-name”.
Dincolo de chimie și tehnologie, tratamentele de protecție premium crează o barieră mult mai puternică și mai durabilă între suprafețele tratate și contaminanții proveniți din exterior incluzând și radiațiile UV.
Acestea sunt proiectate să reziste la contaminanți și să îmbunătățească aspectul mașinii, nu să protejeze împotriva zgârieturilor sau a scrijeliturilor.
Am garanția că toate defectele estetice vor fi corectate?
Da și nu.
Corectarea defectelor estetice nu ține în totalitate de noi ci și de condiția în care se află suprafețele și de cât de mult ne permit aceasta să intervenim în vederea corectării.
De cele mai multe ori, corectarea a 80% din defecte este garantată, restul de 20% depinzând de severitatea defectelor și de mijloacele pe care le putem utiliza în siguranță pentru rectificare.
Care este diferența între polish și corectarea lacului?
Polish-ul reprezintă lustruirea suprafețelor vopsite iar scopul acestei operațiuni este să curețe și să reîmprospăteze lacul, redobândind strălucirea și minimizând vizibilitatea defectelor.
Este recomandat pentru întreținerea periodică și pentru pregătirea suprafețelor în vederea aplicării tratamentelor de protecție sau ca o variantă economică de reînnoire a exteriorului mașinii.
În cazul în care stratul de lac prezintă deteriorări severe, atunci acest tip de tratament oferă rezultate limitate și longevitate scăzută.
Corectarea lacului reprezintă abordarea acestuia în mai multe etape utilizând atât paste pentru lustruit cât și hârtie abrazivă (dry/wet sanding).
Scopul acestei operațiuni este de a corecta cât se poate de multe defecte și de a oferi rezultate cât mai curate și apropiate de stadiul de “nou”.
Totuși îndepărtarea zgârieturilor, a efectului de pânză de păianjen, coajă de portocală, oxidare sau alte deteriorări, implică sacrificarea grosimii stratului de lac. Alegem soluțiile și uneltele potrivite pentru rectificarea defectelor depinzând de valorile obținute în urma măsurării grosimii stratului de lac și de defectele deja existente.
Întrucât acest proces poate fi considerat “meticulos”, implică o acționare prudentă și implică un număr ridicat de ore de lucru.
Corectarea lacului este indicată numai atunci când grosimea stratului permite o abordare agresivă în vederea rectificării defectelor.
Este recomandată atunci când se doresc rezultate exigente, când este necesară o reîmprospătare substanțială a aspectului, pentru aplicarea tratamentelor de protecție performante sau în cazul anumitor deteriorări ce amenință suprafețele înconjurătoare acestora.
Ce garanție am că tratamentele funcționează și cât durează în realitate
Datoria noastră este să pregătim suprafețele într-un mod corespunzător pentru aplicarea tratamentelor. Acest pas este extrem de important deoarece, modul în care sunt pregătite suprafețele influențează considerabil durata de viață și proprietățile tratamentelor.
Durata de viață este dată de producător și poate fi atinsă și în realitate cât timp mașina beneficiază de o întreținere adecvată. Longevitatea tratamentelor este impactată de o multitudine de factori cum ar fi: umiditatea, murdăria, curățarea incorectă a mașinii, utilizarea soluțiilor acide și contaminanții proveniți de la păsări sau copaci care, accelerează simțitor deteriorarea.
Ca și exemplu, protecția cu o ceară de calitate care teoretic durează 12 luni poate scădea la mai puțin de 6 luni dacă mașina este neglijată sau abordată necorespunzător.
Cât de sigure sunt soluțiile și tratamentele?
Suntem foarte exigenți în ceea ce privește alegerea uneltelor și a soluțiilor pe care le utilizăm în cadrul lucrărilor.
De aceea, fiecare tip de suprafață este abordat cu ajutorul mijloacelor dedicate acestuia, minimizând cât se poate de mult riscurile apariției unor efecte sau rezultate nedorite / “false”.
Astfel, soluțiile și tratamentele noastre sunt orientate spre recondiționarea, prezervarea și protejarea suprafețelor dar și a proprietăților acestora.
Cât costă serviciile R.NEW?
Întrucât fiecare mașină este unică iar fiecare lucrare diferă, prețurile serviciilor sunt stabilite în raport cu condiția estetică în care se află mașina, tipul de operațiuni solicitate de client, mijloacele utilizate și numărul de ore necesar efectuării lucrării.
Cum pot să mă programez?
Te poți programa în secțiunea Contact, telefonic, printr-un email sau pe Instgram.
Restaurare faruri și stopuri
Farurile nu mai sunt fabricate din sticlă ca pe vremuri. Din motive de siguranță și costuri acestea sunt confecționate de mai bine de 20 ani, din poli-carbonat (plastic - petrol condensat).Din nefericire razele UV, căldura, contaminanții din aer, insectele și pietricelele, accelerează procesul de îmbătrânire și cauzează deteriorarea acestora.
„Știm că merge și așa” însă totuși menționăm că farurile mătuite pun în pericol siguranța noastră și a altora și ulterior vor atrage costuri mai mari pentru înlocuire (nu mereu pot fi restaurate complet). Astfel, neglijarea acestora nu numai ca vor atrage cheltuieli mai mari dar nu vom avea o vizibilitate clară și putem incomoda sau induce în eroare pe ceilalți participanți la trafic. Totodată acest lucru este sancționat de autorități cu amendă și uneori cu suspendarea talonului mașinii.
Din fericire farurile din plastic pot fi restaurate prin folosirea hârtiei abrazive, a bureților și compușilor abrazivi, a unei mașini rotative, a tratamentului de protecție dedicat poli-carbonatului și a răbdării.Tratamentul de protecție tradițional (cu lac) nu numai că previne mătuirea acestora dar protejează și împotriva majorității zgârieturilor. De asemenea, utilizarea lacului în cadrul procesul de restaurare, face ca rezultatul final să fie cel mai aproape de “nivelul de fabrică”.
Folia protectoare pentru faruri reprezintă un subiect adesea dezbătut în acest domeniu. Auzim pe foarte mulți vorbind despre folii cu o durată de viață de 5, 8 sau chiar 10 ani și că acestea sunt extrem de sigure.
Este important de menționat că acest tip de folie a fost dezvoltat în ultimii 5-7 ani și că posibilele efecte negative, nu au putut fi încă analizate în totalitate. De asemenea, costurile foliei de protecție care dă cu adevărat randament pot depăși chiar si 500 lei (din nefericire mulți specialiști pretind că oferă tipul de folie adecvată însă din rațiuni de costuri, aceștia utilizează de multe ori folie pentru suprafețe vopsite/metal sau folie provenită de pe AliBaba sau din Turcia).
Totuși, noi am fost foarte curioși și am descoperit că deși pare că folia aduce numai beneficii, aceasta vine și cu câteva puncte negative.
Cu alte cuvinte, farurile protejate cu lac se deteriorează din exterior spre interior iar farurile protejate cu folie se pot deteriora din interior spre exterior.
Dorim să ne poziționăm cât mai neutru în acest subiect, de aceea nu suntem împotriva uneia una dintre aceste metode de restaurare sau a alteia. Datoria noastră este să expunem atât avantajele cât și dezavantajele existente și să ajutăm clientul să ia cea mai buna decizie.
*** Momentan serviciile noastre nu includ aplicarea folii protectoare dedicate farurilor.
Măsurarea stratului de lac
Măsurarea grosimii stratului de lac este un proces extrem de important și ne ajută să determinăm tipul de compuși și nivelul de abarazivitate potrivit pentru etapa de corectare, cu scopul de a atinge în siguranță rezultate cât mai satisfăcătoare.
Lacul este analizat cu un aparat de măsură cu laser (care pătrunde în adâncime determinând grosimea acestuia). Fiecare element al caroseriei este analizat separat în minim 8 puncte. Deși necesită un timp de lucru mai lung, acest proces este esențial pentru că, tipul de lac și condiția diferă de la o mașină la alta.
Depinzând de vechimea mașinii dar și de producător, stratul de protecție al caroseriei mașinilor poate să nu conțină lac (single stage paint - în special la mașinile vechi) sau poate avea un strat adăugat peste vopsea (2 stage paint) iar uneori vopseaua poate fi uneori amestecată cu lacul.
Unii producători auto optează pentru un strat mai generos de lac, în timp ce alții aleg varianta economică, fapt care nu permite intervenții agresive în vederea corectării.
Astfel, această etapă este importantă pentru abordarea strategiei potrivite de corectare a lacului.
Curățare compartiment motor
Zona compartimentului motor reprezintă una dintre cele mai neglijate părți ale mașinii.
Deoarece motorul este expus la praf și depuneri (de ulei, antigel, lichid de frâne, etc.) acest lucru contribuie la apariția defecțiunilor, a oxidării și a coroziunii. Ansamblurile din plastic, cauciuc și metal netratat sunt cele mai predispuse la deteriorarea prematură generată de căldură, depuneri de murdărie și coroziune.
Astfel, întreținerea estetică a motorului și a compartimentului, poate scădea riscul deteriorării componentelor și apariția defecțiunilor.
Deși cei mai mulți dintre specialiști apelează la practica "tradițională" care implică utilizarea apei, spumei și a vaporizatorului de apă, noi alegem să procedăm diferit. Practica și realitatea ne arată că, apa care rămâne depozitată pe termen lung în zonele inaccesibile sau sensibile (conectori, componente electronice, componente din metal netratat, furtune) atacă materialele, le deshidratează și generează oxidare și coroziune.
Deși pare mai meticulos modul cum curățăm compartimentul motor, credem că este mai eficient și mai sigur. Procesul de curățare implică abordarea manuală a fiecărui element în parte utilizând soluții dedicate pentru fiecare tip de material în parte, pulverizatoare, pensule și lavete, aer comprimat și în unele cazuri aparatul pentru umiditate controlată (generator de aburi).
În acest fel evităm afectarea componentelor sensibile sau netratate și infiltrările de apă și detergenți, prevenind astfel defecțiunile tehnice "spontane".
Decontaminare mecanică
Prin acest proces se înlătură contaminanții care nu au putut fi înlăturați în etapele precedente în special cei care nu pot fi perceptibili.
Utilizarea unei argile speciale (care seamănă cu plastilina) și a lubrifianților sunt necesare pentru desprinderea tuturor contaminanților de pe suprafețele tratate, inclusiv depunerile de micro-particule aflate în porii și zgârieturile lacului. Procesul abordează fiecare element în parte și asigură o curățare a suprafețelor extrem de profundă.
Prin acest tip de decontaminare toate suprafețele caroseriei sunt pregătite pentru etapele de corectare a lacului, polish și pentru aplicarea tratamentelor de protecție.
Decontaminare chimică
Această etapă ajută la îndepărtarea majorității contaminanților depuși pe caroserie și pe roți.
Este efectuată mecanic și implică utilizarea de pulverizatoare, pensule și soluții pentru degresare dedicate fiecărui tip de material în parte. Astfel, particulele de fier, bitum, ulei, calcar, oxid, rugină pot fi îndepărtate fără urme și fără a afecta lacul sau suprafețele sensibile (plastic, crom, cauciuc, etc.).
Deoarece există și contaminanți imperceptibili de ochi sau de piele, aceste soluții au capacitatea de a înlătura parțial și depunerile formate în profunzimea lacului (ex: în micii pori sau în micro-zgârieturi).
Protejarea suprafețelor din piele
Acest proces are ca rol prezervarea condiției în care se află pielea și protejarea sa împotriva transferurilor de culoare, a petelor, a deteriorării provenite de la razele UV și a îmbătrânirii premature.
Tratarea acestor suprafețe poate fi făcută prin două modalități:
- prin utilizarea unui sealant polimer adaptat suprafețelor din piele (care oferă o durată de până la 6 luni sau 10000 km)
- prin utilizarea coating-ului ceramic deidcat (depinzând de tipul de coating ales și de întreținerea ulterioare a suprafețelor, protecția poate dura între 2 - 5 ani).
Tratament glaze
Reprezintă un compus chimic, deloc abraziv, aplicat pe suprafețele vopsite. Rolul acestuia este de a masca imperfecțiunile, de a reda lacului un efect de adâncime și de a scoate în evidență culoarea vopselei.
Rezultatele sunt cel mai ușor de observat pe nuanțe închise la culoare, metalizate și perlate.
Tratament de protecție cu coating ceramic
Acest tip de tratament reprezintă o inovație și este un produs bazat pe seruri ce conțin nano-particule de siliciu, diamant și mai nou grafen.
Comparativ cu alternativele sale, protecția oferită de de coating-ul ceramic este extrem de lungă. Nano-particulele se lipesc practic de lac devenind una cu el și creează o barieră extrem de rezistentă între acesta și mediu.
Avantajele acestui tratament sunt multiple:
- Deși reprezintă o opțiune costisitoare, depinzând de tipul de coating ales, acesta poate rezista de la 2 ani la 5 ani sau de la 25000 la 50000 km.
- Un alt avantaj al tratamentului este protejarea împotriva contaminanților proveniți de la păsări și a altor substanțe acide care pot ataca vopseaua.
- De asemenea, cea mai satisfăcătoare proprietate a coating-ului ceramic este cea hidrofobică - va respinge apa aproape instant.
Din nefericire, coatingul ceramic nu ține locul unei folii de protecție iar contactul cu suprafețele mai dure decât crengi subțiri sau particule de praf fin, vor dăuna lacului.
Tratament de protecție cu sealant
Reprezintă aplicarea unu strat protector pe toate suprafețele exterioare.
Sealant-ul este o substanță inovativă, în stare lichidă, ce are la bază nano-particule de siliciu, diamant, etc. O dată aplicat, acesta creează o barieră protectoare semi-solidă între lac și mediu pentru o perioadă de până la 6 luni.
Totodată, acesta lubrifiază suprafețele, respinge apa și nu lasă contaminanții să se lipească adere pe suprafețele tratate.
Tratament de protecție cu ceară
Există mai multe tipuri de ceară pentru protecție:
Deși nu poate fi considerat cel mai rezistent tratament de protecție, ceara are totuși farmecul ei, în special aplicată pe anumite nuanțe sau tipuri de caroserie.
Ceara face ca strălucirea lacului și vivacitatea culorii vopselei să nu rămână neobservate și poate oferi un efect hidrofob extrem de satisfăcător.
Depinzând de opțiunea dorită, putem alege dintre tipuri de ceară rezistente la doar câteva spălări, la tipuri care oferă protecție pe o perioadă de până la 1 an (bineînțeles cu o întreținere adecvată).
Corectare lac (1 pas, 3 pași)
Corectarea lacului este un proces care diferă de bine-cunoscutul polish (lustruire).
Acest proces implică utilizarea unor compuși pe diferite niveluri de abrazivitate. Cu ajutorul unui echipament dedicat pentru șlefuire a lacului și cu răbdare, putem oferi o corectare care înlătură zgârieturile medii și fine sau, o corectare profundă în mai multe etape pentru remedierea a cât mai multe defecte ale lacului.
Din nefericire, în unele situații anumite deteriorări pot fi reparate numai de un tinichigiu sau vopsitor specializat.
Polish (lustruire)
De cele mai multe ori există o confuzie între corectarea lacului și polish.
Etapa de polish completează corectarea lacului prin eliminarea micro-zgârieturilor remanente și crește nivelului de strălucire al lacului (și strălucirea poate fi măsurată cu ajutorul aparatului gloss-meter).
Practic, etapa de polish este ultimul pas din cadrul procesul de corectare, pregătind totodată suprafețele pentru aplicarea corectă a tratamentelor de protecție.
Pentru prezervarea rezultatelor obținute în etapa de polish este indicată aplicarea ulterioară a unui tratament de protecție.
CONTACT
R.NEW by easystoreit