Astăzi, detailing-ul auto poate fi definit ca fiind un proces complex și de multe ori foarte meticulos, prin care aspectul unei mașini este îmbunătățit astfel încât să se apropie cât se poate de mult de condiția de nou. Procesul implică abordarea în detaliu a tuturor elementelor exterioare și interioare ale mașinii și aplicarea unei serii de tratamente ce au ca scop curățarea, restaurarea, revitalizarea, protejarea și prezervarea pe termen lung a acestora. Aceste rezultate vor fi mereu dependente de condiția estetică a mașinii, nivelul de pregătire al specialistului, de mediul în care este efectuat întregul proces și de tipul soluțiilor și al echipamentelor utilizate.  De aceea, în efectuarea unui tratament de detailing ca la carte, mijloacele prin care se obțin rezultatele, contează în egală măsură precum rezultatele în sine.

Filozofia în jurul căreia s-a conturat domeniul de detailing auto este aceea că, latura estetică mașinii este la fel de importantă precum latura tehnica, deoarece una depinde de cealaltă, iar ambele sunt reflectate în întreg și desigur în experiența pe care mașina o oferă. 

 

"Conceptul de detailing s-a solidificat după jumătatea anilor 1900 însă, acesta era practicat sub alte forme încă de la inventarea mașinii și chiar a trăsurilor. Dacă inițial, acesta se rezuma numai la scoaterea în evidență a aspectului mașinii, în timp, lucrurile au evoluat iar detailing-ul adevărat a început să devină ceva exclusivist, destinat numai mașinilor pentru show-off, competiții și expoziții."

 

Avansul tehnologic din ultimele decade și expansiunea pieței, a făcut posibilă dezvoltarea acestui domeniu prin apariția unei diversități de noi proceduri, soluții și echipamente profesionale, dedicate în totalitate cosmeticii auto. Astfel, în timp, acel proces de înfrumusețare a mașinii, nu numai că a devenit din ce în ce mai accesibil dar și din ce în ce mai complex, exigent și mai satisfăcător.

Ce Înseamnă auto-detailing?

Polish vs. corectarea lacului

Stratul de protecție al caroseriei este mai sensibil decât pare iar calitatea acestuia poate diferi considerabil de la producător la producător sau de la o generație de mașini la alta. 

 

“Întreținerea și reîmprospătarea aspectului mașinii poate fi o provocare. “

 

Figura alăturată detaliază alcătuirea stratului de protecție al caroseriei pe care îl are de obicei mașina atunci când este nouă.

 

Trebuie reținut însă, că anumite defecte ale lacului sau ale caroseriei nu pot fi remediate decât cu ajutorul unui vopsitor sau tinichigiu, iar cea mai bună metodă de a evita zgârieturile o reprezintă folia de protecție.

“Deseori, eliminarea zgârieturilor lacului este considerată sinonim cu polish-ul (lustruire).” 

 

Deși ambele au în comun mașina și echipamentul de lucru, ceea ce le diferențiază sunt: timpul de lucru, uneltele implicate și influența procesului asupra grosimii stratului de lac.

 

Astfel, polish înseamnă (literalmente) lustruire și are ca obiectiv restaurarea luciului vopselei și eliminarea zgârieturilor fine. 

 

Corectarea lacului în schimb,  are ca scop eliminarea zgârieturilor mai adânci, a efectului “coajă de portocală” sau a altor imperfecțiuni. Astfel, unde procesul de polish nu poate produce rezultate satisfăcătoare, corectarea lacului poate aduce îmbunătățiri considerabile deși implică un volum de lucru mai mare.
Cu toate acestea, corectarea “exigentă” a zgârieturilor implică sacrificarea grosimii stratului de lac și trebuie efectuată doar atunci când este cu adevărat necesar.

 

Cu fiecare tratament de corectare, o parte din lac este sacrificată, iar tabla va deveni din ce în ce mai expusă la deteriorare. De aceea corectarea lacului este recomandatâ numai atunci când etste cu adevărat necesară. 

Înapoi

CONTACT

R.NEW by easystoreit